Nieuws

Feest bij Zeilmakerij Molenaar

Al 135 jaar een begrip in de zeilwereld!

Vandaag is het feest. Want het is 135 jaar geleden dat meesterknecht Tjerk Molenaar Zeilmaker Sikkema overnam en daarmee ook de naam veranderde in Zeilmakerij Molenaar. Zeilmakerij dekte overigens niet helemaal de lading, want het was ook een taanderij en touwslagerij.

Lees hier verder

Mooi artikel in de skûtsjebijlage van de Leeuwarder Courant

Zonder zeilen geen skûtsjes. Maar hoe werkt een zeilmakerij?  Op bezoek bij Molenaar in Grou, hofleverancier van de SKS en IFKS. ,,It is sa’n moai fak. Je boartsje mei eat dat je net sjogge: wyn.’’

Wilt u verder lezen? Kijk dan hier.

Partner in Smart Industrie

Trots melden we dat Zeilmakerij Molenaar partner is in het project Smart Industrie en dan met name in het pilotprogramma Smart Sailing. Het ontwerpen van zeilen voor zeilschepen is kostbaar en tijdrovend. Het vraagt om veel vakmanschap en zeilen moeten in de praktijk (empirisch) worden getest. Tijd voor de volgende stap. Zeilmakerij Molenaar gaat samen met Van Oossanen Naval Architects  numerieke modellen inzetten om de eigenschappen van zeilen te voorspellen, en dus te optimaliseren (First Time Right). De kennis daarvoor komt van de partners uit het consortium, zoals Philips en Fokker. Om dit mogelijk te maken wordt een innovatief sensorsysteem ontwikkeld om zeileigenschappen te kunnen meten. Dit sensorsysteem heeft een aantal interessante bijkomende voordelen. Het voorziet de schipper van actuele informatie, maar het kan ook worden doorontwikkeld tot een automatisch zeiltrim-systeem. Voor meer info kijken op rosf.nl

Het seizoen loopt ten einde.

Met de temperatuur van de afgelopen dagen zou je het niet zeggen maar het seizoen loopt ten einde. De zeilen worden boord gehaald en de schepen gaan op de wal. Tijd voor de winteractiviteiten. In het voorjaar bedankt u zich opeens dat er nog mankementen aan uw zeil waren. Een slijt plek bij de zaling, losse stiksels aan het achterlijk, noem het maar. Mankementen die nodig hersteld moeten worden door een zeilmaker. Dat kost tijd, maar zeilmakers hebben het druk in het voorjaar. Dat is bij zeilmakerij Molenaar niet anders. Een nadeel van van deze drukte is een langere wachttijd bij reparaties en een langere levertijd van nieuwe zeilen in het voorjaar.
Wij adviseren u dan ook om uw zeilen zo snel mogelijk langs te brengen voor reparatie en onderhoud zodat voor het nieuwe seizoen weer helemaal klaar bent.

deinemeid

Mooie resultaten in Enkhuizer Klipperrace!

In het weekend van 7 en 8 oktober werd de 44ste editie van de Enkhuizer Klipperrace voor klippers en verwante scheepstypen georganiseerd. Voor een aantal van onze klanten werd dit een zeer geslaagd weekend.
In de A klasse won de La Boheme voor de Isis, Hoge Wier en de Willem Jacob. In de B klasse won de Deinemeid (foto) zeer overtuigend. Namens de zeilmaker: Gefeliciteerd!

20767924_1279263568848649_3186602199882949201_n

Roemende zeilers!

Als de klandizie toeneemt en er elk jaar meer zeilen worden gemaakt, zou je kunnen zeggen dat je het best aardig doet. Dat wordt onderstreept door het feit dat we ‘hofleverancier’ zijn van de top van het eindklassement. De SKS-skûtsjes van Grou, Heerenveen en Sneek en in de IFKS-A de Emanuel, It Swarte Wiif en de It Doarp Eastermar varen met Molenaar zeilen en zijn in respectievelijk de top drie en vier geëindigd dit jaar. Zou het toeval zijn? We denken van niet. Nu zijn we met zulke resultaten natuurlijk al in een feeststemming. Maar het wordt nog leuker want zo aan het eind van het seizoen, stromen de reacties binnen. Klanten die melden dat ze (dik) tevreden zijn is wat ons betreft dan ook de kers op de taart; Per slot van rekening is niets menselijks ons vreemd. 

watersportwinkel de Liefde

De liefde komt samen in Workum!

Nieuw servicepunt onderhoud en reparatie zeilen.

Zeilmakerij Molenaar en watersportwinkel ‘de Liefde’ in Workum gaan samenwerken op het gebied van reparatie en onderhoud van zeilen. Met ingang van 1 april is het mogelijk om ook bij watersportwinkel ‘de Liefde’ zeilen in te leveren die gerepareerd moeten worden en/of onderhoud behoeven. Jaap Jongsma van Zeilmakerij Molenaar: “Voor de goede orde, De Liefde fungeert als een soort loket, de reparatie en het onderhoud gebeurt bij ons in Grou. Wij zorgen dat de zeilen zo spoedig mogelijk naar en van de zeilmakerij gaan zodat de gebruiker er weer snel over kan beschikken.
Zeilmakerij Molenaar zal ook geregeld zichtbaar aanwezig zijn in de bijbehorende jachthaven. Voor ‘raad en daad” kunt u ons daar altijd aanspreken.

Watersportwinkel “ de Liefde”
Moleburen 11
8711 JA Workum
0515 542004
www.watersportwinkeldeliefde.nl

21122482_931556516982538_8414722305227011894_o

Mooier kunnen wij het niet in een advertentie zetten!

 

Van: Merijn Olsthoorn
Verzonden: dinsdag 12 september 2017 10:21
Aan: Zeilmakerij Molenaar / Jaap Jongsma
Onderwerp: testimonial

Al jaren maakt Zeilmakerij Molenaar voor ons skûtsje de zeilen. Dit seizoen zijn we aan de slag gegaan voor een nieuw grootzeil. Samen met Jaap hebben we uitgebreid naar de mogelijkheden qua materiaalkeuze en snit gekeken. Dat is een mooi proces, waarbij opvalt dat Jaap zijn kennis en ervaring als zeilmaker combineert met de input die je als zeiler geeft, over de specifieke eigenschappen van je schip en hóe je als team wil zeilen.

Samen met Jaap en Jens hebben we het nieuwe zeil gezet en in een eerste training een basis stand opgezocht. Ondanks dat we nog volop bezig zijn om het nieuwe zeil te leren kennen en verschillende settings uit te proberen, konden we er in de wedstrijden direct mee presteren.

Op zaterdag 26 augustus werd skûtsje “Emanuel” winnaar bij de IFKS

20863435_1209489409157610_7892696213303895517_o

Grouster skutsje vertrouwd al jaren op de kwaliteit en kennis van Zeilmakerij Molenaar.

Zeilmakerij Molenaar levert al sinds de aanschaf van het huidige skûtsje ” t  Doarp Grou” in 1958 de zeilen aan de Grouster Skûtsje Commissie. Vele overwinningen en kampioenschappen zijn er ondertussen gevierd. Overleg met bestuur en schipper zijn belangrijk in deze lange samenwerking, maar natuurlijk kwaliteit van de zeilen moeten goed zijn om de samenwerking in stand te houden.
Skutsje  ” t Doarp Grou” is afgelopen voorjaar flink onderhanden genomen en is weer klaar voor de toekomst. Helaas duurde deze onderhoudsbeurt wat langer als verwacht en konden wij pas laat de nieuw bestelde zeilen inmeten, wat ook een late levering met zich meebracht.
Douwe Visser zei daar later over: Als je vlak voor het kampioenschap een nieuw grootzeil en fok krijgt en je wordt kampioen, dan moet het wel heel goed zijn! Anders krijg je het schip niet in 3 weken aan de praat.

De ervaringen van Fred de Boer

Wij ontvingen een prachtig handgeschreven briefje met de ervaringen van Fred de Boer en kunnen het natuurlijk niet laten deze met jullie te delen.

Benieuwd naar zijn verhaal? En hoe hij van frustrerend achteraan, naar zijn overwinning van de Borkum race ging? Lees hier verder.

Beurtschip Grouw schip van het jaar!

Het Beurtschip Grouw is verkozen tot schip van het jaar op de Sneekweek. Omdat ze zeilen met de zeilen van Zeilmakerij Molenaar zijn wij natuurlijk erg trots! Wil je het prachtige schip komen bewonderen? Op vrijdag 2 augustus zal het schip mee doen aan de bekende vlootschouw in Sneek.

Wil je meer weten over het verhaal van dit prachtige schip? Lees hier verder.

10% korting op een rolreefsysteem

Functioneert uw rolreefsysteem niet meer naar behoren of gaat het te zwaar? Dan is uw rolreefsysteem aan vervanging toe. In de maand juli krijgt u bij inruil van uw oude voorstag rolsysteem (ongeacht het merk) 10% korting op een systeem naar keuze Het gaat hierbij om het basis pakket (zonder geleidebeugel, toolset, prefeeder en scepterblokjes) zonder montage. Kijk hier voor meer informatie.

Vakantiesluiting 2019

Na een heel druk en succesvol voorseizoen is het voor ons ook even tijd om te genieten van deze mooie zomer. Ons bedrijf is in week 32 (van 5 t/m 10 augustus) gesloten.  Op maandag 12 augustus staan wij weer voor u klaar.

Pampus Jubileum 2019

Wij feliciteren Hidde-Jan Haven en Don van Arem met de eerste plaats, maar ook zijn wij trots op de derde plaats van Jan Deen en Sander Oost. Benieuwd naar de rest van de uitslagen? Lees hier verder.

Lemmer Ahoy 2019

Tijdens Lemmer Ahoy waren er een aantal winnaars die zeilden met een Zeilmakerij Molenaar. Benieuwd wie? Lees hier verder.

 klaas 't Hoen (2)

Klaas ’t Hoen en Brechtje van der Werf
Nationaal Kampioen
16 m2 2017.

Het duo Klaas ’t Hoen en Brechtje van der Werf is op een bladstil Slotermeer uitgeroepen tot nationaal kampioen 16m2. Eerder wonnen ze ook al de Sneekweek.

 flitskampioen 2017

Nationaal Kampioen Flits 2017.
Dennis Abma en Arnoudt Reitsma

Heeg – Dennis Abma en Arnoudt Reitsma hebben afgelopen weekend op het Heegermeer de nationale titel in de Flitsklasse op hun naam gebracht met een mooie constante serie uitslagen. De 48 deelnemers zeilden op de vrijdag, zaterdag en zondag in totaal 9 wedstrijden in deze door de WatersportVereniging Heeg in samenwerking met de Flitsclub Sneek georganiseerde nationale kampioenschappen, waarin de kampioenen Abma en Reitsma vijf maar een ‘paaltje’ scoorden. Hun slechtste (en aftrek-) wedstrijd was een vijftiende plaats.

Op vrijdag stond er op het Heegermeer een dikke ‘pûster’,  die ervoor zorgde dat diverse deelnemers een nat pak opliepen. Zaterdag een mooie zeildag maar wel met wisselende windrichting, dus af en toe best wel hoofdbrekens voor zowel het wedstrijdcomité, als de zeilers en op zondag een mooie dag met weer iets meer wind, waarbij de kampioenen Dennis Abma en Arnoudt Reitsma lieten zien dat ze zich niet meer lieten bedreigen door 4 keer achter elkaar de winst te pakken. (Bron WSH Heeg – voor de volledige uitslag zie de site van WSH

SKS winnaars met onze zeilen!

Zeilmakerij Molenaar levert al sinds de aanschaf van het huidige skûtsje ’t Doarp Grou in 1958 de zeilen aan de Grouster Skûtsje Commissie. Wij zijn daarom erg trots dat GROU SKS Kampioen 2019 is geworden. Namens een trotse zeilmaker: van harte gefeliciteerd! Maar er waren nog veel meer winnaars met het logo van Zeilmakerij Molenaar!

Benieuwd welke skûtsjes? Lees hier verder.

Het zeilverhaal van Bert

Wij zijn altijd benieuwd naar jullie verhalen en ervaringen met onze zeilmakerij. Laatst mochten wij onderstaand verhaal ontvangen en wij willen deze graag met jullie delen.

Ben je benieuwd naar het verhaal van Bert, van cormorant WoestmaarKalm? Lees hier verder.

Lazy Bag

Veel zijn enthousiast over het zeilen met een platbodem, maar dat strijken van het grootzeil met veel wind, daar zagen ze erg tegenop! Sytze Kooi van Watersport Twee Provinciën en Pierre Modderman van Zeilmakerij Molenaar hebben daar een oplossing voor bedacht, namelijk de ‘lazy bag’.

Wim de Bruijn schreef een heel mooi artikel in de Spiegel der Zeilvaart over Sytze Kooi en de ‘lazy bag’. Lees hier verder.

De  Kleine Sneekweek 2019

De Kleine Sneekweek was één groot succes met veel winnaars met een Zeilmakerij Molenaar zeil. Benieuwd wie? Lees hier verder.

X 382 Relaxtion Jongsma

Team Relaxion wint Schuttevaerrace!

Zeilmakerij Molenaar feliciteert Tjeerd Jongsma
en team Relexion met de overwinning in de
35e Schuttevaerrace
Afgelopen jaar hebben wij deze X 382 mogen voorzien van een nieuwe set zeilen gemaakt van DCX laminaat.
Kennis en ervaring geven resultaat!

wim bleeker 12 vts jol

Wim Bleeker voor de 4e keer Kampioen!

In het weekeinde van 1 t/m 3 september is Wim Bleeker op het Sneekermeer en de Goigarypster Poelen  voor de vierde maal Nederlands Kampioen in de 12-voetsjollenklasse geworden. Mooi weer: droog en een zonnetje erbij. Maar de wind liet veelal verstek gaan. Op de eerste wedstrijddag kon slechts 1 race gevaren worden. Op zaterdag stond er een lichte bries met onvoorspelbare windschiftingen die het de deelnemers bijzonder lastig maakten. Omdat er op die dag desondanks toch 4 races gezeild konden worden bleek het totaal aantal van 5 races op zondag voldoende om Wim Bleeker als kampioen te huldigen. Op de zondag zijn geen races meer gevaren. Fred Knitel (854), Huib Ozinga (755), Emiel Westerhof (742) en Frans de Bot (763) werden respectievelijk 1e, 2e , 3e, 4e en 5e. De volledige uitslag vindt u HIER.

tirion foppe jansma

Familie team Jansma Sneekweek Kampioen

Sneekweek 2017, prachtig gevaren onder fraaie zeil omstandigheden.Familie team Jansma wist toe te slaan, constant en soepel de 6 dagen door. Op de hardzeildag een mooie 1e prijs te pakken en ja dan op de laatste dag gewoon weer een 1 varen en toen was het beslist en hadden we de Sneekweek hoofdprijs te pakken.

Wilt u ook uw vaarverhalen vertellen?

Heeft u ook zo’n unieke Molenaar ervaring meegemaakt? Wij plaatsten deze graag voor u!
Mail uw verhaal naar info@zeilmakerijmolenaar.nl.

menno en marcel voor de 9e x nederlands kampioen.

Valk 45 Menno en Marcel voor de 9e keer Nationaal Kampioen

Moeilijke wind (weinig en draaiend) maar na 2 jaar intermezzo is t weer gelukt 😀 en daarmee nemen ze (powered by Zeilmakerij Molenaar) het record over van de legendarische Bart Kraan.

Paul Kok ‘ût Bronkhorst’ schreef een mooie blog over onze zeilmakerij

“Het was een druk weekeinde… vrijdag kregen we de bestelde zeilen van de firma Molenaar Zeilen te Grou. Reeds eeuwen de bekende firma! Ik denk dat de Albert & Nelly een ruime eeuw (1891) geleden ook met Molenaar zeilen voer en we hebben nog een set linnen zeilen met het prachtige logo erin. Wel loodzwaar. Ja… Egyptisch linnen is zwaar en minder vierkante meters dan nu. (behoudens een wedstrijdmast van 12m hoogte en 40m2 zeil en reven was een schande… nat pak niet?)”, wilt u verder lezen? Kijk dan hier.

JPEG image-F04048536050-7 2

5x OP RIJ!

Afgelopen weekend won Team Buikschuiver met de BS2 voor de vijfde keer op rij het Nederlands Kampioenschap VA Lemsterakenklasse in Medemblik. Met deze recordreeks neemt het team van Peter Houtzagers afscheid van het wedstrijdzeilen in deze klasse.

De afgelopen 10 jaar behaalde Houtzagers met zijn bemanning in de klasse van de ‘grote’ lemsteraken een recordaantal zeges. Daarmee wisten ze de unieke prestaties van team ZA1 van Erik Hermans, die de klasse jarenlang domineerde, te verbeteren.

Houtzagers is trots op zijn team. “We weten heel vaak het beste uit elkaar te halen en extreem goed te focussen, waardoor het totaal veel meer is dan de som der delen. We hebben met veel plezier in deze klasse wedstrijd gevaren. De BS2 wordt niet verkocht, maar we gaan het nu helemaal als familieschip gebruiken.”

Zoals veel aken in deze klasse vaart het team van Peter Houtzagers met Molenaar zeilen. “De zeiltjes van Jaap zijn snel en tevens relatief gemakkelijk te varen. Daardoor zijn de zeilen minder kritisch. Ander voordeel is dat de ranges van de verschillende voorzeilen een ruime onderlingen overlap hebben. Hierdoor zijn over het gehele spectrum van windsterktes de prestaties beter en constanter. En: ze maken ook hele mooie huikjes…. aldus Peter Houtzagers