Naaimachine

Tips voor onderhoud

Tips voor onderhoud

  1. Voorkom onnodig klapperen van zeilen

Klapperen en trillende achterlijken zijn één van de grootste boosdoeners als het gaat om levensduur en profiel van uw zeilen. Probeer zo vaak mogelijk in de luwte te hijsen en te strijken en minimaliseer het tegen de wind in varen op de motor met de zeilen omhoog.

  1. Gebruik de trimlijn om klapperende achterlijken te voorkomen

De meeste zeilen beschikken over een trimlijn in het achterlijk en sommigen ook in het onderlijk. Afhankelijk van de windkracht en met wat voor spanning u op de schoot vaart kan de trimlijn daarop aangepast worden. Bij te weinig spanning zal het achterlijk beginnen te klapperen, echter bij teveel spanning zal het achterlijk iets naar binnen gaan staan. Daarom is het zoeken naar de balans, namelijk: de trimlijn iets doortrekken totdat het klapperen stopt. Dit kan dus per windkracht verschillen.

  1. Gebruik de zeilen voor de windkrachten waarvoor ze gemaakt en ontworpen zijn

U kun zich voorstellen dat het niet verstandig is om met een lichtweer fok te gaan varen wanneer het een mooie windkracht waait. Dus is niet alleen slecht voor het materiaal maar ook voor uw zeileigenschappen. Twijfelt u welke zeilen u heeft en tot wanneer ze inzetbaar zijn? Vraag gerust naar ons advies.

  1. Te veel spanning is niet goed voor een zeil

Belangrijk is dat de zeilen niet altijd onder spanning staan. Wanneer u klaar bent met een mooie zeildag of weekend raden wij u dan ook aan om de spanning van uw fokkenval, reven en andere trimmogelijkheden te verminderen. Dit zal de levensduur van de zeilen bevorderen. Wanneer de boot een lange tijd stil zal liggen is het ook verstandig om de spannen van de zeillatten af te halen.

  1. Denk aan de hoge werking van UV

Één van de meest voorkomende problemen die wij de laatste jaren constateren is UV schade. Mensen maken gebruik van een rolfokhoes maar tijdens de vakanties of weekenden weg in het hoogseizoen gebeurt dit niet altijd. Daarom adviseren wij altijd om dan ook gebruik te maken van een UV strook op achter en onderlijk. Je voorkomt daarmee blootstelling aan UV. Ook wanneer het grootzeil gestreken is het verstandig om gebruik te maken van de zeilhuik.

  1. De zeilen klaar maken voor de winterberging?

Niet alleen is het goed om te zeilen goed en netjes af te spoelen als u bijvoorbeeld van zout water komt. Voordat u ze opruimt is nog veel belangrijker om de zeilen droog te hebben. Voorkom daarmee schimmels en andere lastige vlekken. Zeilmakerij Molenaar kan de zeilen ook voor u laten wassen en worden daarna uiteraard door onze deskundige mensen gecontroleerd op stikwerk, algehele check etc.

  1. Zeilcontrole en wintercheck

Het is goed om uw zeilen jaarlijks even te laten controleren. U voorkomt daarmee verregaande beschadigingen of andere zaken die vaak over het hoofd gezien worden. Uiteraard koppelen wij het aan u terug wanneer wij opvallende zaken tegen komen bij de controle. Het stikwerk, doek controle, hardware, UV schade, we lopen alles na en controleren/repareren waar dat nodig is.

  1. Het controleren van uw verstaging, rolsysteem en lijnen

Wij bieden u een ligplaats bij ons voor de wal maar komen ook op locatie bij u langs. De controle van verstaging is een belangrijk punt van veiligheid aan boord. Het is een misverstand dat RVS verstaging geen onderhoud nodig heeft. Het is verstandig om minimaal een keer per jaar de verstaging schoon te maken met zoet water. Gebruik geen agressieve middelen, schuursponsjes of staalwol. Het tijdig ontdekken van haarscheurtjes of een losse streng kan een drama aan boord voorkomen.

Werkt uw rolsysteem niet meer naar behoren of denkt u dat het nodig dat wij hij systeem even voor u nakijken en controleren? Dit kan uiteraard. Een goede werking van het rolsysteem voorkomt vervelende situaties bij het in uit rollen voor een haven of sluis. Hetzelfde geldt voor de lijnen aan boord. Veel rek? Slechte/zwakke plekken? Neem het risico niet. Wederom is de veiligheid een belangrijk aspect.

Wij voeren deze werkzaamheden graag voor u uit maar kunnen ook het gehele pakket voor u verzorgen. Vraag daarvoor naar de mogelijkheden via info@zeilmakerijmolenaar.nl