Skûtsjes

Rond & platbodems

Skûtsjes zeilen van Zeilmakerij Molenaar

Skûtsjesilen is myn nocht! Laverje en soms foar de wyn.

Wie kijkt naar het skûtsjesilen, kijkt naar producten van Zeilmakerij Molenaar. Zowel bij de IFKS als bij de SKS zijn onze skûtsjes zeilen sterk vertegenwoordigd. Waarom? De schippers en eigenaren stellen de hoogste eisen aan kwaliteit, coupe en levensduur. Wedstrijdzeilen op een skûtsje is zeer complex. Materiaal en schip moeten goed zijn en dan begint het pas… De mast, het voorstag, de zwaarden en niet onbelangrijk de zeilen. Alles moet op de juiste plaats staan. Dat doe je met kennis, ervaring en gevoel maar: zonder goede zeilen geen resultaat!

Ontwerpen van de skûtsjes zeilen

Het ontwerpen van de skûtsjes zeilen doen we de laatste jaren steeds meer in overleg met een aantal schippers. Door hun ‘input en feedback’ komen we steeds dichter bij het optimale model. De resultaten en de positieve ervaringen van de schippers, zijn voor ons een bevestiging van ons uitgangspunt.

Doeksoorten skûtsjes

Voor de SKS gebruiken we voor de grootzeilen 14.5oz Tanbark Polykote van Contender. Dit doek wordt al jaren tot grote tevredenheid gebruikt. Voor de fokken hebben we de keuze uit: 560gr en 640gr wit UV van Dimension Polyant en de nieuwe doeksoort 12.5oz Fibercon Pro Radial Polykote wit van Contender.

Voor de IFKS hebben we meer keuze in doeksoorten. De keuze in doekgewichten is vrij, dus kunnen we voor de licht- en middenweer-fokken beduidend lichtere doeksoorten kiezen en gebruiken we doorgaans de Fibercon Pro Radial.

Productie en werkwijze

Na overleg wordt er door onze ontwerpers een ontwerp gemaakt dat aansluit bij de wensen van de schipper.
Na het snijden komt het meest belangrijkste van de zeil productie: het plakken en aan elkaar naaien van de banen.
Wat dan volgt is de traditionele afwerking van de zeilen. Het in elkaar naaien van de banen en het afwerken blijft mensenwerk! Daar wordt het verschil gemaakt! Kennis en ervaring geeft resultaat!

Meer weten over onze zeilen voor Skûtsjes?

Vraag hier meer informatie aan via het contactformulier
of bel: 0566-621313