Ze (we) varen weer.

Na anderhalf jaar corona leed gingen ze eindelijk weer los. De skûtsjes van de SKS en IFKS. De SKS sprintwedstrijden op Elahuizen en de IFKS de Slag om Heech. Volop skûtsjes dus op het Heegermeer.

SKS

Op zaterdag 3 juli konden de skûtsjes van de SKS voor het eerst sinds 2019 weer in wedstrijdverband zeilen tijdens de Sprintwedstrijden op De Fluezen. Tijdens deze eerste krachtmeting van 2021 waren alle 14 SKS-skûtsjes aanwezig en de wedstrijdcommissie van W.S.V. De Fluessen had er een mooie sprintbaan ingelegd. Bij de Sprintwedstrijden is het de bedoeling om na de start de bovenste boei te ronden en daarna weer direct te finishen. Door een mooie wind was het mogelijk om deze dag in totaal 6 sprintwedstrijden te varen.

Winnaars van het sprintklassement werden schipper Sytze Brouwer en zijn bemanning met hun skûtsje de Gerben van Manen (Heerenveen) en op een tweede plek zijn broer Harmen Brouwer met zijn bemanning op het skûtsje De Jonge Jan van Langweer.
Schipper Klaas Westerdijk met zijn bemanning op d’Halve Maen completeerden de top 3.

IFKS

Sikke Heerschop van skûtsje Ingelskman is blij dat het meer weer vol met skûtsjes ligt. “Eindelijk mogen we weer. Geweldig dat het weer kan. Er doen 33 skûtsjes mee en even verder op het meer zeilen ook nog eens 14 SKS-skûtsjes. Dus het gaat weer helemaal los. Het is prachtig mooi weer, wat wil je nog meer.”

Zijn zoon Wytse, schipper van Us Heit, is ook blij weer op het water te zijn: “Ik denk dat iedereen hier heel erg op gewacht heeft. De wind is wat instabiel, maar het is prachtig om weer allemaal bekenden te zien. Sommige mensen heb je anderhalf jaar niet gezien.”

Eerder deden er wel meer dan 50 skûtsjes mee, maar door de onzekerheid ligt het aantal nu lager.

Eerste test: hoe staat iedereen ervoor?

De Slach om Heech werd op 3 juli op de Hegemer Mar verzeild, georganiseerd door Watersportvereniging WSH Heeg. In overleg met Veiligheidsregio Fryslân zijn er talloze afspraken gemaakt voor een veilige wedstrijddag. Zo moesten de deelnemers tussen de wedstrijden door aan boord eten, zodat ze in hun eigen coronaproof ‘bubbel’ blijven.

Meerdere deelnemers mogen niet bij elkaar ankeren en aanleggen in Heeg is niet toegestaan. Feest en prijsuitreiking zijn er ook niet. “Iedereen moet meteen na de wedstrijden weer weg. Dat is natuurlijk wel jammer. Het feestje en de gezelligheid horen er wel een beetje bij, maar we zijn allang blij dat we weer kunnen zeilen!”, zegt Wytse Heerschop.

In dat laatste kan vader Sikke zich ook vinden. “We hebben het goed afgesproken. Alles gaat digitaal, protesten bijvoorbeeld ook. Het is gewoon machtig dat het weer kan. Iedereen zeilt in zijn eigen klasse. Zo kun je voor het eerst weer een beetje zien hoe het kan uitpakken dit jaar.”

Uitslagen : Slag om Heech