Boeiers, friese jachten enz

Rond & platbodems

Meer dan 100 jaar ervaring!

In 1894 leverde Zeilmaker Tjerk Molenaar een compleet nieuw tuig op de nieuwe boeier gebouwd bij E.H. van der Zee te Joure, voor Mr. B.P. Harinxma thoe Slooten. Deze boeier is het tegenwoordige Friese Statenjacht ‘Friso’. Het schip vaart, na 126 jaar, nog steeds met Molenaarzeilen (tegenwoordig weliswaar Dacron). We durven daarom te zeggen dat we ervaring hebben in het ontwerpen en produceren van zeilen voor boeiers, friese jachten enz.

Duurzaamheid, prestatie, windbereik en gebruiksvriendelijkheid zijn voor ons de criteria.
Om de duurzaamheid en de vormvastheid te garanderen verwerken wij alleen hoge kwaliteit en vormvaste dacron doeksoorten. Standaard werken wij met wit dacron, maar natuurlijk kunnen wij u ook bruin of ecru dacron leveren. Het zogenaamde ‘Clipper Canvas’ is een 100% polyester doek, maar lijkend op het traditionele katoen. Wij kunnen het in de kleuren lichtbruin en ecru leveren.

Onze ontwerpers werken met het ontwerpprogramma’s van Prosail en Sailpack Saildesign. Deze programmatuur wordt steeds voorzien van de nieuwste updates om de nieuwste ontwikkelingen en ervaringen te kunnen verwerken.

De verticale banen van 45, 30 of 22 cm breed, worden gelijmd en 2x met een ‘triple stitch’ aan elkaar gezet. Optioneel is de tradionele zig-zag-steek. Verder worden de zeilen voorzien van stapelverstevigingen bij alle hoeken en de reven.
Het lijkentouw wordt met de machine aan het zeil gezet, maar is tegen meerprijs ook op de traditionele manier met de hand aan het zeil te zetten. Rvs kousen ter bevestiging van hals, schoot en reven aan het voorlijk worden met ouderwets vakmanschap aan het voorlijk gesplitst. De rvs ogen voor de reven in het achterlijk worden onder hoge druk in het zeil geperst. Deze ogen worden door polyester band nog verder versterkt. Grootzeilen worden standaard geleverd met kralen en halve manen. Voorzeilen met bronzen stagleuvers. Een ruime zeilzak en voldoende zeilbanden horen vanzelfsprekend bij de levering van onze zeilen.

Het resultaat is een zeil met een uitstekende vormvastheid en een lange levensduur met een glad en aërodynamisch profiel voor een optimale aan de wind prestatie. Een voldoende open achterlijk (twist) zorgt ervoor dat, bij meer wind de boot minder helling en roerdruk heeft en dat er minder snel gereefd hoeft te worden.

Onze zeilen zijn gemaakt voor een weekendtocht of de meest ambitieuze zeilplannen. Tijd nog moeite worden bespaard om elk detail volgens de hoogste kwaliteitseisen uit te voeren.

Meer weten over onze zeilen voor boeiers, friese jachten enz?

Vraag hier meer informatie aan

0566-621313