Rolreefsysteemproblemen

Een vaak gehoord probleem bij rolreefsystemen is dat hij niet lekker op en af draait. Het probleem is dan meestal de val die om het systeem draait. Dat kan komen omdat er te weinig spanning op de val staat, maar meestal is de aanloophoek naar de wartel niet goed of is die er helemaal niet. Omdat de val dan gelijk loopt aan de stag kan die dus bij te weinig spanning of een slecht lopende topwartel om de stag heen draaien. Probleem is dan dat het systeem vast komt te zitten, maar wat erger is hij draait de stag open (en dicht) waardoor er metaalmoeheid optreed en er tieren knappen en uit eindelijk de hele stag. Met alle problemen van dien! Dit probleem is te voorkomen door een beugel op de mast te zetten waardoor de val wat lager op de mast komt te zitten en er een betere aanloophoek van de val naar de wartel is. Vaak is het probleem dan opgelost. Wel is het dan verstandig om de bestaande stag te vernieuwen omdat deze vaak al is beschadigd.

Stagspanning en de spival

Wat ook erg belangrijk is bij een goed werkend rolsysteem is de stagspanning. Hoe meer spanning, hoe beter het systeem werkt en loopt. En heeft u ook gekeken of er geen andere vallen mee lopen in het op te rollen zeil? Vaak hangt de spival voor de voorstag en als daar te weinig spanning op staat, kan die meelopen in het zeil waardoor die vast komt te lopen. Zorg er dus voor dat het systeem vrij kan draaien!
En natuurlijk is het goed schoonmaken, schoonspoelen en opnieuw in vetten van de draaiende delen altijd belangrijk voor een goed werkend rolreefsysteem.

10% korting op een nieuw rolreefsysteem naar keuze!

Functioneert uw rolreefsysteem ondanks alle tips niet meer naar behoren of gaat het te zwaar? Dan is uw rolreefsysteem aan vervanging toe.
In de maand juli krijgt u bij inruil van uw oude voorstag rolsysteem (ongeacht het merk) 10% korting op een systeem naar keuze Het gaat hierbij om het basis pakket (zonder geleidebeugel, toolset, prefeeder en scepterblokjes) zonder montage.
Heeft u nog geen rolreefsysteem aan boord, maar denkt u wel over aanschaf na? Neemt u dan contact op met onze tuigerij afdeling en laat u voorlichten. Ook voor complete nieuwe systemen gelden momenteel leuke kortingsacties

De montage is in Grou en bij Zeilmakerij Molenaar zijn er eigen ligplaatsen aanwezig.

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken? Neem dan contact met ons op!