Het Corona-seizoen bij Molenaar

Toen in december 2019 het nieuws naar buiten kwam dat er een nieuw virus ontdekt werd in China kon je niet vermoeden dat dit niet veel later ook voor ons kleine landje zoveel invloed zou hebben. Je volgt de berichtgeving en toch heb je steeds het gevoel: dit zal onze neus toch wel voorbij gaan… maar nee. Wat een jaar is dit! In januari zeiden we nog: we gaan er een mooi jaar van maken, maar hoe anders zou dit later lopen?

Op 27 februari werd de eerste besmetting in Nederland gemeld tijdens een live uitzending over het virus. Het begin van een zeer bijzondere en onvergetelijke tijd bleek later. Zonder nu de hele tijdlijn erbij te halen willen we hiermee toch aangeven dat je vanaf dat moment in een bepaalde onzekerheid gaat leven. Zowel persoonlijk als zakelijk. Hoe ver zou het gaan? Hoe lang gaat dit duren? Wat voor consequenties gaat het hebben? Wat betekent dit voor ons seizoen? We hebben steeds gedacht dat het coronavirus ons niet zou bereiken, tot we er in middenin zaten. Vooral de spagaat tussen de ene kant de economie en aan de kant de gezondheid was ons grote dilemma.

Normale vrijheden worden beperkt

Je ziet in de loop van de tijd steeds meer dingen ontstaan en tegelijkertijd wegvallen. Onze normale vrijheden om dingen te ondernemen worden beperkt. Je moet over nieuwe en onbekende zaken gaan denken. Ook wel weer verfrissend, maar de reden hiervoor had natuurlijk niet gehoeven. Na 15 maart geen telefoon, geen offerteaanvraag, geen klanten in de winkel. Gelukkig was onze orderportefeuille flink gevuld. De levertijd was toen 8 à 9 weken. Deze stilte duurde een aantal weken en dan denk je: een seizoensbedrijf, altijd topdrukte in het voorjaar en nu erg stil. Op dat moment waren we nog druk bezig om samen met de IFKS hun zeilen te meten. Afleiding genoeg, maar toch.

Om niet helemaal stil te zitten zijn we maar begonnen met onderhoud van ons pand. Er werd een steiger gehuurd en werd begonnen met schilderen. Vanaf begin mei gingen de eerste bruggen en havens weer open en werd het prachtig zeilweer. Op dat moment begonnen onze klanten weer aan zeilen te denken. De opdrachten en kwamen weer binnen en er was weer volop actie bij Zeilmakerij Molenaar.
Met name de toer zeilers kwamen in grote getale naar ons voor zeilen of tuigage. Hoeveel rolreefsystemen er dit jaar geplaatst zijn moeten we nakijken maar het waren er veel meer dan andere jaren. De laatste hebben we vorige week geplaatst. Ook het vervangen van staand en lopend want was aan de orde van de dag. Vele meters staaldraad en touw hebben we door de handen gehad.

Ook de grote wedstrijden werden afgelast

Vanaf dat moment gaan de weken eigenlijk heel snel. Er worden diverse (grote) evenementen afgelast wat normaal gesproken onze speerpunten van het seizoen zijn. Waaronder het Hemelvaart weekend waarin alle (SKS/IFKS) skûtsjes actief zijn en natuurlijk de Kleine Sneekweek waarin alle Eenheidsklassen varen. Wij zijn zelf ook liefhebbers en zeilers en je ziet eigenlijk het hele seizoen al snel in rook op gaan. Rond de maand mei waren we nog druk in de weer met het produceren van de nieuwe zeilen voor het skûtsje van Langweer, de Jonge Jan. Op dat moment het enigste skûtsje wat voer. Samen met de bemanning hebben we de zeilen op het schip gezet. Harmen en bemanning maakten de eerste meters op het Pikmeer en de Wijde Ee. Wat een fantastische avond was dit! Vooral het besef wat water en vrijheid betekenen in deze tijd.

Toch nog zeilen tijdens het NK 16m2

Na de eerste golf lijkt er weer wat ruimte te komen om te bewegen. Op Sneek worden de (her) openingswedstrijd georganiseerd waarin we toch even buiten mochten spelen met zijn allen. In het laatste weekend van augustus hebben we zelf(s) het NK 16m2 nog mogen varen met alle bijhorende aanpassingen en regels in acht genomen. Anders als anders, maar wat is het dan mooi om te zien hoe we met zijn allen van ons spelletje genieten. Geen borrels, gezamenlijke diners of andere gezelligheden. Toch genoten van een prachtige 3 dagen zeilen, een echt hoogtepunt van dit seizoen!

Op naar het volgende zeilseizoen!

Hoe dit zakelijk gezien zijn gevolg gaat krijgen dit najaar en winter weet niemand. We denken dat de zeilers er van uit gaan dat we de komende jaren meer vakantie moeten gaan vieren in Nederland en als booteigenaar dus aan boord. Er worden veel schepen verkocht en iedereen wil dat zijn schip in goede conditie is. Dat heeft onze jaar na een slecht voorjaar goed gemaakt.

2020 was een vreemd, bewogen jaar maar er zijn goede vooruitzichten naar 2021. Samen met onze crew zijn we gelukkig gezond gebleven en gaan we met z’n allen optimistisch het nieuwe jaar in!